En el marc dels actes de cloenda del Centenari de la mort de Sant Benet Menni.

L’Hospital Mare de Déu de la Mercè reuneix més de 100 persones a la jornada ‘Obrint ments, trencant estigmes’.

L’Hospital Mare de Déu de la Mercè va celebrar la jornada ‘Obrint ments, trencant estigmes’, el 24 d’abril, que va congregar més d’un centenar persones, entre professionals, usuaris, familiars, membres de l’associació de veïns del barri de Sant Genís dels Agudells, etc.

L’acte es va organitzar amb l’objectiu de donar un pas més en la lluita contra l’estigma en salut mental, un dels principals obstacles per a l’èxit de la recuperació de la persona afectada.

La inauguració de la jornada va anar a càrrec de José Román, Director-Gerent de l’Hospital Mare de Déu de la Mercè, i de Sor Rosario Martínez, Superiora Local del Centre, els quals van destacar la tasca de Benet Menni en oferir una atenció integral i de qualitat a la salut mental.

En el marc de la sessió es va desenvolupar una taula rodona, moderada per la periodista Montserrat Esteve. A la seva introducció, Esteve, amb al·lusió a la Diada de Sant Jordi, va comparar l’estigma en salut mental amb la figura del drac i va afirmar que cal lluitar per destruir-lo. Segons va indicar, “una de les mesures per acabar amb l’estigma és la formació, també dels mitjans de comunicació, ja que el desconeixement genera por i dóna lloc a la creació d’una idea basada en prejudicis”.

A continuació, Tomás Rodero i Anna Sanmartín, psicòleg i educadora social de l’Hospital Mare de Déu de la Mercè, respectivament, es van referir al rol del professional de la salut mental en la lluita contra l’estigma. En aquest sentit, van indicar que cal evitar el paternalisme, la sobreprotecció de l’usuari, ja que no es tracta d’un malalt mental sinó d’una persona, com qualsevol altra, que té una malaltia.

Tot seguit, es va recordar la trajectòria de la Unitat Polivalent Barcelona Nord, des dels difícils inicis del recurs fins a la situació actual d’integració total a la comunitat.

Un dels moments més esperats va ser la visualització del curtmetratge “El candidato”, en el qual van intervenir usuaris de la Unitat Polivalent Barcelona Nord i una auxiliar de Clínica de l’Hospital, encarregada de coordinar la gravació.

Després de recollir la valoració positiva dels participants en el curtmetratge i la seva visió sobre la salut mental, Monse Baró, Presidenta de l’Associació Activament, va parlar de la necessitat que la persona amb un problema de salut mental acabi amb l’autoestigma i accepti el trastorn. També va posar èmfasi en la importància que estableixi una relació de confiança i d’equilibri amb l’entorn.

Finalment, una usuària de la Unitat Polivalent va entregar un ram de flors i un diploma a la presidenta de l’associació de veïns de Sant Genís dels Agudells, com a agraïment per la bona acceptació rebuda per part de la gent del barri.